EL FANDANGO DE MARX A GIRONA

El Fandango de Marx al Centre Cultural La Mercè. Festival INUND’ART. 5/6/2015

De menuda, tots els estius anàvem de càmpings en un Renault 12 encara que mon pare treballava a la Ford.

Un estiu arribàrem a Girona i vam fer una excursió a Banyoles. I vam veure el Negre. El negre de Banyoles, sí. Aleshores mos pares no sabien que era un home de Botswana i no de Banyoles. No em van dir “Mira, nena, un senyor d’Àfrica assassinat i dissecat, què en penses d’això?” No, era el negre de Banyoles, “Es poden fer fotos?”.

Els meus pares no havien après l’exactitud, com d’important és saber els noms de les coses per reconèixer, precisament, la injustícia que senyalen. Van tindre, però, la intuïció del proletari i van donar als seus fills -els fills dels obrers que som com Biily Elliot la pel·lícula però sense tant de núvol al cel-, a través de les escoles públiques, les extraescolars i l’amor, eixes paraules que a ells els van faltar.

30 anys després torne a terres gironines amb el nostre Fandango de Marx i amb 15 negres que nadaven un 6 de febrer del 2014 cap a la platja de Ceuta i que van morir a causa dels trets de la Guàrdia Civil, del Govern del PP i de la impossibilitat de trobar les paraules exactes.

Nosaltres ho diem. No.

Anuncios